Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Aamuelämää yksilöllisesti

2 kommenttia

Tästä starttaa Aspa-säätiön blogi Ravistaja. Ravistamme kirjoituksilla vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisen arjen käytäntöjä sekä normeja ja asenteita, jotka käytäntöjä ohjaavat.  Voit jatkaa ravistamista ja virittää keskustelua ottamalla kantaa kirjoituksiin. Tavoitteemme on vilkas keskustelu, joka parhaimmillaan johtaa parempaan arkeen.

Aloitetaan aamuista.

Osallistuin viime syksynä useamman toimijan yhdessä järjestämään muuttovalmennusseminaariin. Päivän vaikuttavimpana puhujana muistan Nicky Selwyn’in, Lontoossa asuvan yksilökeskeisen suunnittelun voimakkaan puolestapuhujan. Hän on kahden autismin kirjoon kuuluvan nuoren aikuisen äiti, joka on työskennellyt yli 20 vuotta kasvatus- ja sosiaalialan työtehtävissä. Nicky osaa asiansa. Hän sai jokaisen salissa istuneen silmät avautumaan yksilökeskeisen suunnittelun välttämättömyydelle. Hän teki sen yksinkertaisen tehokkaasti käytännön esimerkkien kautta. Yhdessä niistä hän kehotti meitä kaikkia paikalla olleita listaamaan paperille jokapäiväisiä aamurutiinejamme.

Miten heräät aamulla? Itsestään, puolison, lasten, lemmikin vaiko herätyskellon herättämänä. Pärähtääkö kellon summeri päälle, suoltaako radio uutisia vai soittaako sulosointuja. Mitä teet heti herättyäsi? Voimisteletko, käytkö wc:ssä, sytytätkö tupakan, avaatko ikkunan. Entä sitten. Puetko päällesi, haetko aamun lehden, keitätkö kahvia tai teevettä.

Tehtävänä oli käydä läpi tyypilliset jokaiseen aamuun kuuluvat asiat heräämisestä töihin lähtöön. Minkälainen on juuri sinun oma aamusi? Mitä olet tottunut aamiaiseksi nauttimaan – kahvia, teetä, mehua, muroja, paahtoleipää, kananmunaa, hedelmiä, jugurttia vaiko et yhtään mitään. Oletko aamulla mieluiten ihan vaan hiljaa syventyneenä omaan sanomalehteesi tai omiin ajatuksiisi vai oletko seurallinen. Seuraatko toisella silmällä aamu-TV:n lähetystä, kuunteletko radiota vai kaipaatko täydellistä hiljaisuutta. Käytkö aamulla suihkussa – ennen aamiaista vaiko sen jälkeen? Missä vaiheessa pukeudut?

Kun omat rutiinit oli kirjattu, saimme tehtäväksi keskustella vieressä istuvan kanssa ja verrata keskenään aamujamme. Eroja oli, niin kuin vain erilaisilla ihmisillä voi olla erilaisia aamuja. Ja yhtäkkiä Nicky sitten heitti ilmoille kysymyksen: Haluaisitko vaihtaa aamusi keskustelukumppanisi aamuun? No enpä olisi vaihtanut.

Mitä jos tarvitsetkin apua jokapäiväisissä toimissasi ja sinua auttava henkilö ei tietäisi miten haluat aamusi sujuvan. Kukaan ympärilläsi ei sitä tietäisi. Sinulle tarjottaisiin jugurttia vaikka et voi sitä sietää ja olet tottunut syömään puuroa aamuisin. Jos et kykenisi kommunikoimaan tavalla, jota ympärilläsi olevat ihmiset ymmärtävät, olisit pakotettu toimimaan tavalla, jonka joku toinen päättää, tavalla joka on sinulle täysin vieras. Vieressäsi pauhaisi radio, vaikka mieluiten viettäisit aamusi hiljaisuudessa.

Nicky Selwyn’in viesti tuli selväksi. Meille jokaiselle omat ja omituiset rutiinimme ovat tärkeitä. Pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä. Toisen ihmisen auttamisessa on oleellista kuunnella ja kuulla, ihmisen oman valinnan tulla kuulluksi. On oleellista oppia tuntemaan ihmisen tavat ja tottumukset, ne pienetkin yksityiskohdat. Oppia auttamaan ihmistä tavalla, jolla hän haluaa tulla autetuksi. Auttaa yksilöllisesti, niin aamulla kuin kaikissa muissakin päivän tilanteissa. Jos ei ota toimiakseen, ei syy ole auttajan vaan tavassa auttaa. Ihmistä ei tarvitse vaihtaa. Täytyy vaihtaa ihmisen tapaa toimia. Ja tietysti mahdollistaa se.

Jyrki Pinomaa
toimitusjohtaja, Aspa-säätiö

2 thoughts on “Aamuelämää yksilöllisesti

  1. Suuret sanat jotka valitettavasti ovat ainoastaan pieni pisara politisessa valtameressä.

  2. tästä tekstistäkin välittyi hyvin yksilökeskeisen suunnittelun tärkeys 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s