Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Sinä teet paradigman muutoksesta totta

Jätä kommentti

YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen ratifiointi tulee virallisesti vahvistamaan Suomessa vammaisuuden paradigman muutoksen. Paradigman muutos on vuosikymmeniin merkittävin toimintaympäristössämme tapahtuneista muutoksista.

Paradigman muutoksen myötä vammainen ihminen on oman elämänsä subjekti. Vammainen ihminen on yhdenvertainen kaikkien kanssa. Vammainen ihminen nousee kansalaisuuteen, jossa johtavana ajatuksena on muiden joukossa asuminen ja itsenäistä elämää tukevat asianmukaiset ja yksilölliseen tarpeeseen perustuvat apu ja tuki.

Laitos ei ole kenenkään ihmisen koti. Laitoskulttuurista periytyvät toimintatavat eivät ole osa itsenäistä elämää tukevia asianmukaisia ja yksilöllisiin tarpeisiin perustuvia apua ja tukea. Laitoskulttuuri kuuluu menneisyyteen.

Suomessa valtiovalta on astunut rohkean askeleen matkalla kohti vammaisten ihmisten oikeudenmukaisempaa Suomea. Toimeliaisuus vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseksi on ollut ennen kokematonta. Viimeisimpien hallitusten ohjelmat ovat julistaneet uudistusten välttämättömyyttä ja sisältäneet toimenpiteitä säädösten ajanmukaistamiseksi.

Paradigman muutos ei voi toteutua vain paperilla. Se ei voi toteutua vain hallitusohjelmien kirjauksilla. Se ei voi toteutua pelkällä YK:n sopimuksen ratifioinnilla. Se ei voi toteutua lainsäädännön massiivisella uudistamisella. Se ei voi toteutua korulauseissa ja juhlapuheissa julistamalla. Se ei voi toteutua kiintiöimällä eikä edustuksellisen demokratian keinoin.

Paradigman muutos voi toteutua vain kaikkien kanssaeläjien suhtautumisen kautta. Se voi toteutua vain huomioimalla kaikki ihmiset ainutkertaisina yksilöinä. Sen toteutumiseksi tarvitaan valtiovaltaa, poliittisia päättäjiä, virkamiehiä, kuntalaisia. Sen toteutumiseksi tarvitaan sinua ja minua. Meitä kaikkia.

On kiinnitettävä huomiota käyttämiimme sanoihin ja kirjoittamaamme kieleen. On kiinnitettävä huomiota tapaamme toimia erilaisissa tilanteissa ihmisten kanssa. On kiinnitettävä huomiota siihen sanattomaan viestintään, jota kaikki tekemisemme meistä koko ajan ympäristöllemme välittää.

Muutos lähtee meistä itsestämme. Kohtaamalla kaikki kanssakansalaisemme kunnioittavasti, osoitamme arvostusta. Kunnioittavan kohtaamisen työkalut on meihin sisään rakennettuna. Otetaan ne työkalut käyttöön. Joka päivä.

Jyrki Pinomaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s