Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Tunteita ja talouslaskelmia

Jätä kommentti

Oletko koskaan kironnut, kuinka kallista on käydä yleisessä vessassa?  Toissa viikolla kirosin useampaan kertaan – euro jokaisesta työmatkapissasta! Viime viikolla kiroamisen kohteena oli uutinen, jonka mukaan vaikeasti vammaisista on tulossa yllättävän iso lasku kunnille (Yle Uutiset, Ikävalko, 20.10.2014).

”Potilasvakuutuskeskus on arvioinut, että kuntien oikeus laskuttaa keskuksen kautta sairaanhoitopiirejä tarkoittaa piireille noin 120 miljoonan euron ylimääräistä laskua. Piireiltä lasku lankeaa kunnille.” – Voisiko tämän enää selkeämmin sanoa?  Toimittaja taustoittaa, että selvityksissä on löytynyt satakunta vaikeasti vammaista, joiden palveluista syntyneitä korvauksia voidaan maksaa syntymästä kuolemaan asti. 60 miljoonan lisälasku aiheutuu muun muassa pidentyvän eliniän tuoman korotuspaineen takia.

Mistähän tässä on kysymys?  Miksi vammaispalveluista aiheutuvat kulut tulevat aina yllättäen?  Jos kyse on rahoitusvastuukiistasta eri tahojen kesken, miksi lukijan valtaa outo tunne siitä, että vaikeavammaiset olisivat osasyyllisiä?  Koska elämme pidempään ja yhdenvertaisemmin.  Koska olemme olemassa.

Ehkä vika on lukijassa.  Talousasioiden ymmärtäminen on ollut aina heikko kohtani, joten päädyn analysoimaan diskurssia, uutisoinnin puhetapaa.  Ensisilmäyksellä löydän jutusta ilmaukset menoerä, tekee tiukkaa, vielä hankalampi, melkoinen katastrofi, meillä on vaikeuksia, säästöjä on haettava henkilöstön selkänahasta, kauheat vaikutukset, isoin lasku, luottamus on koetuksella, on haasteellista… aktuaarijohtaja harmittelee.  Kansalaisuusdiskurssi loistaa poissaolollaan osallisuudesta puhumattakaan.  Kunpa joku joskus julkisesti sanoisi, että on olemassa helposti ja vielä helpommin vammaisia.  Ja että jokaisen ihmisen ihmisarvoisella elämällä on lupa maksaa juuri sen verran kuin se maksaa.

Hmm… paljonkohan minun vessahätäni tosiasiallisesti maksaa?  Jos elän 82-vuotiaaksi, kuten suomalaisten naisten elinajanodote antaa odottaa, ja käyn wc:ssä keskimäärin neljästi päivässä (ottaen huomioon, että virtsaamisen tarve tavanomaisesti lisääntyy ikääntymisen myötä.)  Tarvitsen apua kerralla noin 7 minuuttia, joka tekee tunteina… ja kuukaudessa… ja 79-vuotiaana…  Todella, haluan käydä vessassa viimeiseen asti!

Muutettuani 22-vuotiaana hajautetun asumisen mallin mukaiseen palveluasuntoon, laskin mielenkiinnosta, paljonko palveluni tulevat yhteiskunnalle maksamaan.  Jo yhden vuoden menoerä oli päätähuimaava, yhteiskuntatieteilijänoviisin ymmärryksen yläpuolella.  Yhtäkkiä tässä luvussa ei ollut enää mitään mielenkiintoista.  Rupesi ahdistamaan.  Mielen valtasi eksistentiaalinen tuska siitä, etten pysty koskaan tekemälläni työllä kattamaan aiheuttamiani kuluja.  Tiedän, että tälläkin hetkellä moni lapsuudenkodista pois muuttava vammainen nuori ahdistuu samoista luvuista.  Laskee ja ahdistuu.  Voisiko joku kertoa sosiaaliturvasta ja vakuuttaa, ettei todellakaan tarvitse laskea!!

Omaa menoerätuskaani helpotti juttutuokio isäni kanssa.  Suhteellisuudentaju kasvoi, kun tarkastelimme erinäisten kohteiden erinäisiä budjetteja: jäähallin, konserttitalon, uuden valtaväylän, meikkiteollisuuden ja ensi-iltaelokuvan. – Tarpeellisia kaikki, siinä missä minun oikeuteni päästä vessaan juuri silloin kun haluan. Yhtä poikkeusta kannattaa silti harkita, nimittäin vessahätien kollektiivista ketjuttamista maksullisissa wc-tiloissa: kaksi, kolme tai jopa neljä yhden hinnalla! Epäselväksi jää, kenelle lankeaa isoin lasku ja onko viimeisen kohdalla kyse jo melkoisesta katastrofista.

Milla Ilonen

Milla blogiin2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s