Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Päivi Huuskonen

Ollaanko ihmisiksi?

Jätä kommentti

Olen havainnut, että kun kohtaamme ristiriitoja asuin- tai muussa yhteisössä, alamme ensimmäisenä etsiä ratkaisuja kielloista, rajoituksista ja rangaistuksista. Luin taannoin eräässä rappukäytävässä taloyhtiön hallituksen laatimat järjestyssäännöt. Johdannossa kerrottiin, että säännöt on tehty asukkaiden viihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi.  Niihin oli listattu 10 erilaista kieltoa, joiden rikkomisesta oli määritelty seuraamukset: ensimmäinen, toinen ja kolmas varoitus ja varoitusten jälkeen häätö tai asunnon ottaminen taloyhtiön haltuun.  Säännöistä surkuhupaisin oli mielestäni se, että taloyhtiön asukas ei saa ottaa kotiinsa hoitoon kenenkään ulkopuolisen kotieläintä. Jos siis asuisin tuossa taloyhtiössä, en voisi ottaa hoitoon kaverini tai äitini koiraa, gerbiiliä, käärmettä tai mitä kotieläimiä ihmisillä nyt onkaan. Miten tuollaisen säännön noudattamista voi valvoa?  Epäilen myös vahvasti, onko moinen järjestyssääntö edes laillinen. Voidaanko ihminen tosiaan häätää kodistaan, jos hän edelleen, kolme varoitusta saatuaan, kaverinsa Intian kiertomatkan ajan pitää hoidossa tämän Bella-boaa? Tuskinpa.

Edellä mainitut järjestyssäännöt löytyivät ihan ”tavallisesta” taloyhtiöstä, ei siis palvelu- tai tukiasumisesta, joissa sääntöjen merkitys korostuu etenkin silloin, kun asutaan yhteisössä. Kun moni erilainen ihminen jakaa keskenään yhteiset tilat ja arjen rutiinit, tarvitaan yhteisiä sääntöjä. Sääntöjen noudattamista pyritään yleensä tehostamaan määrittelemällä niiden rikkomisesta seuraamuksia (sivistynyt synonyymi sanalle rangaistus).  Asumispalveluissa säännöt ja niiden rikkomisesta koituvat rang.., ei kun siis seuraamukset, ovat perinteisesti olleet työntekijöiden määrittelemiä. Vieläkin nolottaa, että olen ollut muinaisella 1980-luvulla työntekijänä mukana rankaisemassa erästä yhteisön sääntöä rikkonutta Villeä jättämällä hänet päiväkahvitta. Ville oli minua, nuorta ohjaajaa, kymmeniä vuosia vanhempi sota- ja pula-ajan kokenut ihminen, jolle päivän kahvihetkellä oli suuri merkitys. Vaikka olin sitä mieltä, että kahvirangaistus oli sekä eettisesti kyseenalainen että hyödytön, en työyhteisön paineen alla saanut suutani auki.

Nykyään, kun korostetaan palvelunkäyttäjien mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa palveluihinsa, asuinyhteisöissä osallistetaan asukkaita myös luomaan asumisen yhteisiä pelisääntöjä. Ja samalla myös pohtimaan, mitä seuraamuksia (siis niitä rangaistuksia) sääntöjen rikkomisesta koituu. Eli asuinkumppanit pohtivat yhdessä, miten he voivat tarvittaessa rangaista toisiaan.

Yhteiskunta ei varmaankaan voi toimia kokonaan ilman rangaistuksia. Pistää kuitenkin miettimään, miksi uskomme negatiivisten seuraamusten voimaan enemmän kuin positiivisten?  Entä jos ei-toivotusta käyttäytymisestä rankaisemisen sijaan palkitsisimmekin itseämme ja toisiamme toivotusta käyttäytymisestä?  Asian voi tietysti nähdä niinkin, että oikein käyttäytymisestä ei kuulu palkita ja että sittenhän niitä palkintoja saisi olla jatkuvasti keksimässä ja jakamassa. Minä puolestani ihmettelen, että miksi oikein käyttäytymisestä ei kuulu palkita? Ja onko seuraamusten toistuva keksiminen ja jakaminen jotenkin mielekkäämpää kuin palkintojen?  Rangaistuksethan eivät aina toimi tavoitellulla tavalla, eli lopeta ei-toivottua käytöstä.

Entä jos seuraavassa työ-, asuin- tai perheyhteisön kokouksessa ideoisimme yhdessä mielekkään kollektiivisen tai yksilöllisen, aineettoman tai aineellisen palkinnon siitä hyvästä, että onnistumme toimimaan sovittujen pelisääntöjen mukaan?  Lopulta, ehkä yritysten ja erehdystenkin jälkeen onnistuessamme, toteuttaisimme yhdessä sopimamme palkitsemisen.  Mitä siitä seuraisi?  Seuraisiko siitä niin hallitsematon kaaos, että sitä ei rohkene edes kokeilla?  Vai seuraisiko siitä kenties, että kokemus yksilön ja yhteisön mahdollisuudesta hallita itseään vahvistuisi ja osaisimmekin olla ihmisiksi?

Päivi Huuskonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s