Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Päivi Huuskonen

Elämänomaista elämää

Jätä kommentti

Kuulin eräässä seminaarissa filosofien kehittämän ajatusleikin kokemuskoneesta.  Kokemuskone on kuvitteellinen elämäsimulaattori, joka tuottaa ihmiselle hänen mielestään hyvään elämään kuuluvia kokemuksia, esimerkiksi mielekkäästä työstä, ihmissuhteista tai vaikkapa matkustelusta maailman ympäri. Ihminen voisi kokemuskoneen vaikutuksen alaisena kokea elävänsä hyvää, täyttä elämää, vaikka todelliset elämänolosuhteet olisivat epätyydyttävät.  Kokemuskoneen avulla luotaisiin elämänomaiset olosuhteet, keinotodellisuus, jossa ihminen voisi elää mukavaa mukaelämää. Jos kokemuskone olisi oikeasti olemassa ja sitä käytettäisiin epätyydyttävissä oloissa eläviin ihmisiin, pitäisimme sen käyttöä todennäköisesti epäeettisenä manipulaationa. Onneksi moinen kokemuskone toimii vain tieteisfantasioissa ja filosofien ajatusleikeissä.

Idea kokemuskoneesta jäi ilmeisesti vaivaamaan alitajuntaani, koska näin seuraavana yönä painajaisen. Unessa olin muuttamassa uuteen asuntoon, ja minulle kerrottiin, että se tulee olemaan kodinomainen. Ei siis kodikas oma koti, vaan jotenkin kodinkaltainen, mukakoti.  Ihmiset unessa toistelivat lakkaamatta kodinomainen, kodinomainen, kodinomainen ja kertoivat, kuinka hienoa on, että kaltaisilleni ihmisille on tehty tällainen mukava paikka, jossa meillä kaikilla on omat huoneet ja yhteinen olohuone ja keittiö emmekä ole yksinäisiä kun meillä on seuraa toisistamme. Voimme katsella yhdessä telkkaria iltaisin ja viettää viikonloppuisin aikaa yhdessä.

Ihmiset eivät ymmärtäneet, kun yritin selittää, etten halua asua kodinomaisesti, vaan ihan oikeassa omassa kodissa. Enkä halua jakaa olohuonettani ja keittiötäni enkä olosuhteiden pakosta viettää vapaa-aikaani ihmisten kanssa, joiden seuraa en ole itse valinnut. En ymmärtänyt, miksi heitä hymyilytti kun kerroin haluavani asua omassa asunnossa, jossa on oma jääkaappi, keittiö ja kylpyhuone. Ja että haluan käydä suihkussa vaikka joka ilta enkä vain viikko-ohjelman mukaisena suihkupäivänä. Ehkä heitä hymyilytti siksi, että heille nuo asiat ovat arkipäiväinen itsestäänselvyys eivätkä he voi ymmärtää, että joillekin ne ovat unelma.

Hymyt tosin hyytyivät kun kerroin, että olemme suunnitelleet muuttavamme kumppanini kanssa yhteen, eikä heidän tarjoamansa kodinomainen asumisratkaisu senkään vuoksi tulisi kysymykseen. He selittivät, että voihan sitä olla parisuhteessa vaikka ei asukaan yhdessä. Voi kyläillä kumppanin kanssa iltaisin ja viikonloppuisin. Öitä ei tietenkään voi viettää yhdessä, koska se ei ole mahdollista kodinomaisessa asumisratkaisussa.  Voi kuitenkin elää sellaista parisuhteenomaista elämää, onhan sekin parempi kuin ei parisuhdetta ollenkaan.

Yhtäkkiä sinkouduin isoon tilaan, jossa istui ihmisiä pöytien ääressä työskentelemässä. Minut toivotettiin tervetulleeksi töihin ja korostettiin, että tekemäni työ on erittäin tärkeää ja että minun tulee noudattaa työelämän pelisääntöjä: pitää tulla ajoissa ja sovittuina päivinä, ei saa olla poissa ilman erittäin pätevää syytä eikä missään tapauksessa ilmoittamatta, pitää olla ahkera ja hyvä työkaveri. Sain tehtäväkseni koulutustani vastaavia työtehtäviä, siivousta ja keittiöhommia. Aloin kuitenkin ihmetellä, miksi en saa tästä tärkeästä työstä oikeaa palkkaa. Silloin minulle kerrottiin että kyseessä ei tietenkään ole siinä mielessä oikea työ, että siitä maksettaisiin palkkaa, vaan työtoiminta joka on palvelua minulle.  Tärkeää työtä, mutta ei kuitenkaan oikeaa työtä, työnomaista toimintaa.

Sitten heräsin ja olin iloinen ja helpottunut siitä, että kokemuskoneita ei ole oikeasti olemassa.

Päivi Huuskonen

Päivi Huuskonen työskentelee kehittämispäällikkönä Aspa-säätiössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s