Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Tom Shakespeare kehottaa ottamaan riskejä sosiaalityössä!

Jätä kommentti

Pohjoismaiden toinen sosiaalialan konferenssi järjestettiin tänä kesänä Helsingissä, Arcadan ammattikorkeakoulussa. Teemana oli rohkeus sosiaalialalla ja aihetta käsiteltiin niin kuntien ylempien ja alempien toimihenkilöiden, palveluntuottajien kuin käyttäjien ja tutkijoiden näkökulmasta. Osallistujia oli Pohjoismaiden lisäksi Britanniasta, Hollannista, USA:sta, yhteensä 267. 

Konferenssin aloituspuheenvuoroissa nostettiin sosiaalityön henkeä ja pohdittiin alan ongelmia kiristyneessä taloustilanteessa. Vaikka palvelunkäyttäjien osallistuminen palvelujen suunnitteluun on kasvattanut suosiotaan, niin vain muutama näkyvästi liikuntarajoitteinen oli puhumassa konferenssissa. Yksi heistä oli brittiläinen sosiologi Tom Shakespeare.

Tom pureutui yhden ongelman ytimeen heti otsikollaan ”Rohkeus antaa palvelunkäyttäjien ottaa vastuu elämästään”. Hän vertasi sosiaalityön määritelmää vuodelta 1957 vuoteen 2014. Vanhemman version mukaan sosiaalityö on systemaattinen tapa auttaa yksilöitä ja ryhmiä kohti parempaa yhteiskuntaan sopeutumista. Uudempi määritelmä korostaa sosiaalityön ammatillisuutta, jonka periaatteisiin kuuluu sosiaali- ja ihmisoikeudet, yhteisvastuu ja erilaisuuden kunnioitus.

Sosiaalityön toteutumiseen vaikuttaa vahvasti kaksi näkökulmaa, joilla on vaikutusta paitsi käytännön päätöksiin, myös työntekijöiden ja palvelunkäyttäjien asenteisiin sekä odotuksiin. Perinteinen näkökulma sijoittaa ongelmat yksilöön ja asiantuntijoiden oletetaan antavan ratkaisut. Myös yksinkertaistaminen, medikalisaatio ja parantaminen kuuluvat tähän näkökantaan. Ihmisoikeuksien näkökulma keskittyy yksilön sosiaaliseen ympäristöön, jonka ajatellaan osaltaan aiheuttavan yksilön kohtaamia ongelmia. Sosiaalityöllä pyritään vaikuttamaan yksilön osallistumismahdollisuuksiin ympäröivissä yhteisöissä. Tavoitteena on voimaannuttaa yksilö yhteisön jäseneksi ongelmineen kaikkineen.

Mielestäni sosiaalityön toteuttamisessa on melko selkeästi siirrytty perinteisestä näkökulmasta ihmisoikeuksia korostavaan lähestymistapaan. Lähtökohtaisesti kouluihin tehdään muutostöitä esteettömyyden toteutumiseksi, eikä vammaista siirretä muualle. Pyörätuolin ominaisuuksiin vaikuttaa asiakkaan tarpeet, eikä lyhytjalkaisuus tai toispuoleisuus ole este apuvälineen käytölle. Oikeus henkilökohtaiseen apuun on taattu lailla, eikä ihmeparantumista tarvitse odottaa kotona.

Olen kuitenkin Tomin kanssa samaa mieltä siitä, että periaatteellista asennemuutosta ammattilaisuuteen tarvitaan, jotta perinteisestä suojelun ja holhoavuuden kulttuurista voidaan siirtyä mahdollistamiseen ja valtaistumiseen, jotka eivät ole ajatuksenkaan tasolla itsestäänselvyyksiä. Tom arvelee, että sosiaalityöntekijät pelkäävät tekevänsä virheitä, jonka vuoksi riskejä ei haluta ottaa. Ajatuksen taustalla on perinteinen näkökulma, jossa asiantuntija ottaa vastuun parannettavasta asiakkaasta. Riskien aliarvioinnilla voisi olla tuhoisia seurauksia, joten riskien välttäminen on turvallisempi valinta. Tämä kuitenkin estää asiakkaan valtaistumisen.

Tom kehottaa päästämään irti. Palvelunkäyttäjien on annettava ottaa vastuuta, miksi ei? Hän muistuttaa, ettei valtaväestöön kuuluvien henkilöiden tekemiä ratkaisuja pidetä yleisesti riskinä. Oletus pitäisi olla, että yksilöt eivät ole riski. Ammattilaisen rooli ei ole olla supersankari, vaan tukea ja neuvoa asiakasta.

Mielestäni Tom puhuu hyvin suoraan puhuessaan riskeistä. Omassa elämässäni olen kokenut sosiaalityöntekijöiden tehneen päätökset puolestani koskien asumistani, liikkumistani ja avunsaantia. Olen pitänyt sitä asiaan kuuluvana, en riskien välttämisenä. Kun vastaukset on annettu valmiina, ei ole tarvinnut esittää kysymyksiä. Valtaistuminen on siis minun kohdallani tehokkaasti estynyt!

Edellä on esitetty vain joitakin otteita Tom Shakespearin esityksestä. Lue koko esitys täältä.

Anni Mannelin

Anni Mannelin pieniblogiin

Anni Mannelin opiskelee informaatiotutkimusta Oulun yliopistossa ja toimii myös vertaisarvioitsijana Aspa-säätiölle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s