Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Hölmöläistarina peiton jatkamisesta toimii edelleen

2 kommenttia

Suomessa on ollut vahva tarinaperinne. Tarinoiden avulla on levitetty kansanviisauksia ja myös osaltaan koulutettu kansaa, jolle koulujenkäyminen oli harvojen etuoikeus. Peruskoulun käyneelle, loistavien Pisa-tulosten ikäpolvelle oppivelvollisuus ja kouluttautuminen ovat olleet itsestään selvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Tarinoilla on siksi ollut merkittävä rooli Suomen kansan sivistäjänä.

Yksi tarinoiden rypäs avasi elämänviisauksia kuvitteellisen hölmöläisperheen elämästä otetuilla tapahtumilla. Moni lienee kuullut tarinan hölmöläisten peiton jatkamisesta. Hölmöläisperheessä todettiin muinoin, että jalat palelivat kun peitto oli niin lyhyt. Ei yltänyt jalkojen lämmikkeeksi. Aikansa ongelman kanssa pähkäiltyä, joku perheessä sai loistoidean. Leikataan peiton yläpäästä pätkä ja siirretään se jalkopäähän jalkoja lämmittämään. Tuumasta toimeen. Peittoa leikattiin ja pätkä ommeltiin jalkopään jatkeeksi. Kyllä! Jalat alkoivat nyt pysyä lämpimänä, mutta kun itse peittoon ei tullutkaan tällä keinoin lisäpituutta, nyt paleltiin yläkropan puolella.

Maamme hallitus on päättänyt osana kestävyysvajeen kuntoon saattamista, että eläkkeensaajien asumistuki liitetään yleiseen asumistukeen. Tulee väkisinkin mieleen tuo tarina hölmöläisten peiton pidentämisestä ja ihmetellä täytyy, ettei tullut niille, jotka moisen säästökohteen keksivät. Vai olisiko niin, että maamme asiain hoidosta vastuussa nyt oleva sukupolvi ei ole tarinaa koskaan kuullut. Matemaattisesti tällaisella muutoksella saadaan varmasti yhden valtion menoerän suhteen aiotut säästöt aikaiseksi, mutta toisaalla tämän kaltainen muutos tulee aiheuttamaan vastaavan, todennäköisesti vielä aiottua säästöä suuremman menojen lisäyksen.

Minäpä kerron tarinan eläkkeensaajan asumistukea saavasta henkilöstä. Olkoot hänen nimensä tässä tarinassa vaikka Maija.

Maija on vuosi sitten, monen vuoden etsimisen jälkeen, vihdoin löytänyt oman asunnon ja päässyt muuttamaan pois lapsuudenkodistaan. Asunto sijaitsee espoolaislähiössä, Maijalle tärkeiden hyvien kulkuyhteyksien varrella. Ennen muuttoa tehtiin huolelliset laskelmat Maijan tuloista ja menoista ja todettiin, että hän juuri ja juuri tulisi selviytymään. Näin siitäkin huolimatta, että hän kaikkien virallisten tilastotietojen mukaan kuuluu maan köyhään kansanosaan. Eläkkeen saajan asumistuki auttaa selviytymään vuokranmaksussa ja asumismenojen jälkeen kuukausittain käytettäväksi jäävällä summalla Maija selviytyy kuukaudesta toiseen. Jo muutaman euron lisäkulut oikeuttaisivat hänet toimeentulotukeen.

Hallituksen ajaman uudistuksen myötä Maijan saama asumistuen määrä on 135 euroa nykyistä pienempi. Hänen asumismenojen jälkeen kuukausittain käytettäväksi jäävä summa vähenee 135 eurolla. Nyt hän on myös oikeutettu tuon suuruiseen toimeentulotukeen. Toimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa. Muutokset tarkoittavat käytännössä sitä, että Maijan Kelalta saamaa asumistukea leikataan 135 euroa, mutta samalla hän alkaa saada toimeentulotukena Kelalta 135 euroa kuukaudessa.

Paljonkohan tässä mahtoikaan syntyä säästöä ja kenelle?

Jyrki Pinomaa

_SAN2396

Jyrki Pinomaa toimi Aspa-säätiön toimitusjohtajana vuosina 2014-2017.

2 thoughts on “Hölmöläistarina peiton jatkamisesta toimii edelleen

  1. Oikein hyvä esimerkki sinällään ja hyvin todenmukainen, mutta entäs sitten, jos Maijan asumistuki laskisi 162 € ja Maijalla olisi lisäksi velkaa, jota toimeentulotukilaskelmassa ei huomioida ja eläkkeestä jäisi nykyiselläänkäänjuuri nippa nappa sen verran käteen, minkä laki katsoo riittävän yhden ihmisen elämiseen, eli jotain 400 € ja risat ja velan lyhennykset parisen sataa kuukaudessa. Velan lyhennys ja asumistuen pieneneminen kutistaisivat Maijan käteen jäävän rahan alle sataan euroon kuukaudessa ja Maija ei olisi oikeutettu saamaan edelleenkään toimeentulotukea, kun Maijalla on yleisen asumistuen normien mukaan liian suuri asunto (60 m2). Kertoisiko joki, mitä Maijan tässä tapauksessa pitäisi tehdä? Totean vielä, että Maija joutui valkavankeuteen, kun hän ei suomalaisena ollut oikeutettu julkisin varoin kustannettavaan hammashoitoon, vaan joutui maksamaan kaikki 16400 €:n kustannukset lainarahalla, saadakseen hampaat suuhunsa. Ja, kaiken lisäksi aivan samanlaisen hammasremontin kaupunki maksoi työssä käyvälle virolaiselle naiselle.
    Tämä tarina on suora ote elävästä elämästä, joten hyvät neuvot olisivat Maijalle tärkeitä.

  2. Viisaat ovat laskeneet että säästöä tulee, tyhmät eivät vain ymmärrä sitä😡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s