Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Uskalla haaveilla

Jätä kommentti

Haaveilu ja unelmointi on tärkeää arjen rutiinien keskellä. Haaveilu inspiroi ja rentouttaa. Haaveet voivat olla vain ajatusleikkejä tai todellisia tavoitteita, joiden eteen on valmis tekemään töitä. Kyse voi olla uuden taidon opettelusta, hetkellisestä elämyksestä tai vaikka elämänmuutoksesta. Jokaisella on omat haaveensa ja kaikki ovat yhtä arvokkaita. Nuorilla ihmisillä, joilla opiskelu ja ammatinvalinta ovat vielä auki, haaveet saattavat käsitellä opiskelu- ja uranäkymiä, elämäntyylejä, perhettä ja parisuhdetta. Kaikkea sitä, mikä on vielä edessä.

Haaveet ovat henkilökohtaisia ja niiden kautta voi turvallisesti oppia tuntemaan itseään ja rajojaan paremmin. Haaveissaan voi tehdä mitä vain: kuvitella itsensä tilanteisiin, joista selviää voittajana ja haasteet kääntyvät onnistumiksi. Haaveissa fyysiset tai psyykkiset vammat harvemmin ovat rajoitteena, apuvälineitä riittää, on avustaja, joka on paikalla aina tarvittaessa, taksimatkoja saa rajattomasti, joka paikkaan on esteetön kulku, asenneilmapiiri on myönteinen ja niin edelleen. Entä jos jonkun unelman haluaisikin toteuttaa vammastaan ja siitä johtuvista erityistarpeista huolimatta?

Onko vammaisten nuorten haaveiden toteuttamiselle kriteereinä myönnetyt avustajatunnit ja taksimatkat, vai aito intohimo ja tahto unelmaa kohtaan? Sanelevatko ulkoiset tekijät, esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan tuntimäärä tai myönnetyt apuvälineet, liikaa millaisia unelmia on mielekästä tavoitella ja toteuttaa.

Nuoria kannustetaan tavoittelemaan unelmiaan ja ottamaan riskejäkin, mutta tarjotaanko haaveiden toteuttamiseen tarpeeksi mahdollisuuksia ja tukea, varsinkin erityistukea tarvitseville ihmisille. Kuinka vaativaa on hakea ja saada lisää tunteja avustajalle tai vaikka erikoisvalmisteinen apuväline urheiluun? Miten perustelen, että olen utelias kokemaan uutta, mutta tarvitsen siihen erityisjärjestelyitä? Tämän tyyppiset kysymykset ja selvittelyt saattavat viedä pohjan itse haaveelta.

Miten hienoa olisikaan, jos kunnan vammaispalvelusta lähestyttäisiin asiakasta vuosittain kirjeellä ”Aloita uusivuosi uudella harrastuksella, saat lisää avustajatunteja tai tarpeenmukaisen apuvälineen!” Olisi upeaa, jos erityisjärjestelyitä tarvitsevat ihmiset voisivat toteuttaa unelmiaan luottaen siihen, että tukitoimet toteutuvat jouhevasti ilman lukuisia lausuntoja ja kokouksia.

Varsinkin nuorten olisi tärkeää saada kannustusta ja tukea omalta lähipiiriltä ja mahdollistavilta tahoilta, jotta itsensä toteuttaminen ei hukkuisi erilaisten järjestelyiden tai selvitysten alle. Erilaiset valmiiksi organisoidut tapahtumat, jossa erityistarpeet ovat huomioitu valmiiksi, tarjoavat hyvän ja tärkeän kanavan uuden kokemiseen. Tällaisissa tapahtumissa ei kuitenkaan toteudu kaikkien yksilölliset toiveet ja kiinnostukset. Jokaisella on oikeus toteuttaa itseään ja tehdä niitä asioita, joista itse on kiinnostunut.

Unelmathan usein ovat pilvilinnoja, joista haaveillaan vähän vaaleanpunaisten lasien läpi, ja kun niiden toteuttamiseksi alkaa tekemään konkreettisia asioita, on unelma aina askeleen lähempänä. Vaatii rohkeutta laittaa itsensä likoon ja rikkoa rutiineja, hakea tietoa sekä selvittää asioita, mutta usein se palkitsee moninkertaisesti.

Kira Enberg
kiira

Kira Enberg on helsinkiläinen nuori, joka toimii Aspa-säätiön vertaisarvioitsijana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s