Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Ystävyys ei ole iso asia vaan miljoona pientä

Jätä kommentti

Ystävyydessä on monta puolta. Ystävyyssuhteet tuottavat mielihyvää ja mielenrauhaa. Miten hyvältä tuntuu, kun joku muistaa tai ajattelee minua ja on kiinnostunut siitä, miten minulla menee.

Vammaiset ihmiset ja mielenterveyskuntoutujat jäävät herkästi ulkopuolelle monellakin alueella, mutta erityisesti sosiaalisissa kanssakäymisissä. Siksi muiden ympärillä olevien henkilöiden vastuu asiasta lisääntyy. Yksinäisyys, syrjäytyminen ja eristyneisyys ovat monien arjen tukea tarvitsevien ihmisten kohdalla esteenä hyvinvointiin.

On monta hyvää syytä, miksi ystävyyssuhteiden luomiseen on panostettava.

Jokaisella ihmisellä on sosiaalinen tarve. Tämän tarpeen tyydyttäminen on välttämätön henkilön identiteetin kehityksen kannalta. Läheiset ihmiset ja ystävät ovat identiteetin peilejä, jossa saan tietoa itsestäni. Tämä peili voi puuttua vammaisilta henkilöiltä.

Ystävyys luo ihmisen hyvinvointia kaikilla niillä alueilla, jotka ovat juuri hänelle tärkeitä.  Ystävyyssuhde luo jokaisen kohdalla tietyn sisällöllisen kuvion, jonka perustana on luottamus. Kuvio koostuu erilaisista tunteista kuten esimerkiksi yhteenkuuluvaisuuden tunteesta, mahdollisuudesta tavata ja jutella mukavassa ja rauhallisessa ilmapiirissä ym. Ja tämä ei ole tuossa tuokiossa tehty ja luotu, vaan vaatii esim. palveluasumisessa pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa työtä.

Yhteiset kokemukset sitovat ystävät yhteen. Elämän sosiaaliset kokemukset ja elämä sinänsä voivat olla vammaisella henkilöllä suppeita. Ehkei edes lapsuudessa ole ollut ystäviä. Usein kuulee kertomuksia ihmisen tarpeesta saada rohkeutta ja itseluottamusta, tavata uusia ihmisiä mutta pelko estää sen. Sosiaalinen taito ja sen kehittäminen on yksi osa ihmisen hyvinvoinnin parantamista.

Monesti mainittu vapaa-ajan toiminta on tietysti yksi tapa, joka on vastaus siihen mistä löydän ystäviä? Toinen asia on miten kohtaan ystäviä? Kuinka usein heille voi esimerkiksi soittaa, ei ainakaan kymmentä kertaa päivässä! Onko minulla jotain mielenkiintoista kerrottavaa tai ehdotettavaa? Miten aloitan ystävyyssuhteen, ja miten se jatkuu? Miten voisin itse kehittää itseeni?

Maarit Aalto
maarit_aalto

Maarit Aalto toimi Aspassa Henkilökeskeinen arki -projektissa vuosina 2016-2017. Aiemmin hän on työskennellyt Pohjoismaisessa hyvinvointikeskuksessa (Nordens Välfärdscenter) mm. projektinjohtajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s