Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Kuka loi kiireen?

1 kommentti

Usein lausutaan: ”Minulla on kiire”. Osoittaako se, että olen todella hyvä, kun minulla on niin paljon tekemistä vai että en osaa organisoida työtäni? Osoittaako se, että työntekijän resurssit ovat liian vähäiset vai sitä että, ei ole analysoitu työtehtävien laatua? Mitkä työtehtävät tuottavat asiakkaalle hyvinvointia ja ihmisenä kasvamista ja kehitystä?

Aspan asumispalvelutyöntekijöille vuoden 2016 alussa pidetyssä Henkilökeskeinen arki (HKA) -koulutuksessa keskustelu kiireestä oli hyvin ajankohtainen asia. Välillä tuli mieleen, että ehdotukseni Henkilökeskeisen toimintatavan käyttöön ottamisesta koettiin lisätyönä, joka vaan lisäisi kiirettä. Näinhän asia ei tietystikään ole. Henkilökeskeinen toimintatapa vaikuttaa työn ja asiakkaan kanssa tehtävän yhteistyön laatuun, mikä selventää ja myös rauhoittaa tilanteita. Tämän kautta päästään monenlaisiin tuloksiin, jotka vähentävät kiirettä.

On hyvä tiedostaa, että kiire ei hellitä ainoastaan lisäämällä aikaa. Vaikka tämä voi kuulostaa vähän kummalliselta, näin asia vain on. HKA-projektissa myös osoitettiin miten ja mihin työaikaa käytetään. Henkilökeskeisessä toimintatavassa kiinnitetään huomiota siihen, mikä on ajan laadukasta käyttämistä, joka myös muuttaa työntekijöiden tehtäviä ja kiireen tunnetta.

Lyhyt resepti kiireen nujertamiselle:

1. Tarkista esim. viikon työtehtävät ja mieti, miten tehtäviäsi voisi järjestää. Vastaa kysymykseen Mihin käytät työaikaasi?

2. Tarkista miten voisit muuttaa ja kehittää vuorovaikutuksesi laatua ja lisätä asiakkaan osallistumista. Silloin hyvinvoinnin edistäminen irrottaa aikaa muille tehtäville.

3. Panosta asiakkaan itsenäiseen tekemiseen: kurssien, opiskelun, työtoiminnan tai vapaa-ajan löytämiseen jokaiselle asiakkaalle, joka sitä toivoo, niin että, se tukee sosiaalisen kanssakäymisen ja itsenäistymisen kehitystä.

4. Tiedosta, mitkä ovat juuri tämän asiakkaan oman kehityksen lähtökohdat. Tee vaikka yhdessä asiakkaan kanssa lista niistä asioista, jotka helpottaisivat hänen mahdollisuuksiaan esim. ymmärtää, vähentäisivät huolestuneisuutta, edistäisivät kommunikointia, harjoittaisivat sosiaalisia taitoja, jne..

Maarit Aalto
maarit_aalto

Maarit Aalto toimi Aspassa Henkilökeskeinen arki-projektissa vuosina 2016-2017. Aiemmin hän on työskennellyt Pohjoismaisessa hyvinvointikeskuksessa (Nordens Välfärdscenter) mm. projektinjohtajana.

One thought on “Kuka loi kiireen?

  1. Kuka loi kiireen ? Minua harmitta sana kiire. Kun herää aamulla niin heti alkaa kiire voi räkä että tuntuu pahalta. Mihin meillä todella on kiire ??
    Asiat pitää tehdä niin että ei tule kiire. Jos tekee asiat kiireellä ne epäonnistuu ja joutuu tekee uudestaan. Ihmiset pakenee kiireen alle helposti koska siltä tulee sana ei ehdi on kiire. Työn voi tehdä nopeasti ja silti hyvin ilman kiirettä. Kun olin työ maailmassa välillä piti tehdä nopeasti mutta ei ole kiire. Tässä olen katsonut kun hommat tehdään kiireellä niin ne ei onnistu. Jos minun luona imuroidaan nopeasti ei se onnistu.
    Jos olisin ilkeä niin sanoisin että tee uudestaan ei ole hyvä. Jos tiskaa niin tiskaa kunnolla ja silti nopeasti. Siksi teen asiat yleensä itse niin siitä tulee hyvä mieli.
    Itse oli työ elämässä tarkka töiden suhteen. Siksi katson kauhulla tätä kiirettä.
    Kuka se kiireen luo ?? Se on työnantaja koska pitää tulla tulosta. Hoito ala mihin meillä on kiire ?? Jos pitää olla vaikka vaipat housussa koko päivän kun ei ehditä vaihtaa ?? No kun on niin kiire. Tuntuu että työn tekijä kertoo milloin homma onnistuu. Tässä on kuullut kovia asioita kiireen suhteen voi räkä. Minusta saisi unohtaa sanan kiire.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s