Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Mikä ihmeen kokemustutkija?

Jätä kommentti

Kokemustutkija on oman tomuisen tiensä läpi rämpinyt henkilö, hoitojärjestelmän kasvatti, joka tuntee järjestelmän heikkoudet ja vahvuudet kuin oman kotinsa rappuset. Lisänä hänet on koulutettu arvioimaan hoidon laatua, tarkkailemaan ihmisoikeuksia, haastattelemaan, litteroimaan, kysymään, kuuntelemaan ja kyseenalaistamaan.
Hän kirjoittaa tutkimusraportteja, laatii teemahaastattelurunkoja, antaa suosituksia ja sapiskaa. Hän on myös innokkaasti mukana kehittämässä palveluita, vertaisena hän ymmärtää toisten vaikeudet, hän tuo toivoa kärsiville ja hänelle on helppo avautua.

Me kokemustutkijat olemme virallisia hulluja: olemme esiintyneet omilla nimillämme ja kasvoillamme puhujapöntöissä, lehdissä, radiossa sekä televisiokameroiden edessä. Olemme käyneet puhumassa mm. lääkäreille, hoitajille, poliitikoille, sosiaalialan ihmisille ja vertaisille ympäri Suomen, Italiassa ja Britteinsaarilla. Koulutuksestamme vastaavat Mielenterveyden Keskusliitto, THL, Kokkolan kaupunki, Euroopan Komissio, Kidutuksen vastainen toimikunta, Franco Basaglian kollegat Italiasta antipsykiatrisen vallankumouksen hengessä.

Ensi vuonna Keski-Pohjanmaan Kokemustutkijat ry täyttää 10 vuotta. Meitä on enää noin 6 aktiivia, tavoitteenamme on järjestää koulutusta uusille kiinnostuneille ja hankkia uusia yhteistyökumppaneita.

Hedelmällinen yhteistyö Aspan kanssa alkoi vuonna 2012 ”Mielenterveyskuntoutujien näkemyksiä asumisestaan Lesti- ja Perhonjokilaakson kunnissa” –projektin tiimoilta. Arvijoitsijamme olivat tyytyväisiä kumppanuuteen Aspan kanssa alusta lähtien. Asiat sujuivat jouhevasti hyvässä sovussa, eikä Aspasta oltu liikkeellä kilvenkiillotustarkoituksissa, vaan päämääränä oli kuntoutujien asumisen parantaminen.

Samaan tahtiin jatkettiin täällä Kokkolassa, haastatellen asukkaita, jotka kärsivällisesti jaksoivat vastata valmiiksi laadittuihin kysymyksiimme siinä uskossa, että heidän äänellään ja mielipiteillään on merkitystä. Kuntoutujien asema täällä Keski-Pohjanmaalla on parantunut vuosi vuodelta, vaikka paljon on vielä työtä tehtävä. Haastattelemiamme asukkaita tuskin koskaan näkee teatterissa, kahviloissa, karaokebaareissa, kuntosaleilla, konserteissa, elokuvissa tai edes sorsia syöttämässä kauniin Suntimme rannoilla.

Kokemustutkijana viimeisen kymmenen vuoden aikana työskennellessäni olen käynyt laitoksissa, asumisyksiköissä ja kuntouttavan työtoiminnan pisteissä. Oli sitten kyseessä entinen b-mielisairaala ja sen skitsofreenikot tai työtoiminnan työttömät, kysymykseen miksi heille ei järjestetä mitään järkevää tekemistä, sama vastaus kuuluu kaikkialla: ”Kun näistä ihmisistä ei ole mihinkään”.

Helppo on syyttää ohjaajia, hoitohenkilökuntaa, huonoja äitejä, kirkkoa tai vaikkapa illuminatia. Paljon hedelmällisempää on heittää pallo kuntoutujalle itselleen ja antaa hänelle vastuu omasta kuntoutumisestaan, ottaa hänet mukaan vertaiseksi innostamaan muita omalla esimerkillään samalla voimaantuen itsekin. Tämä ei ole mitään uutta, eikä mitään vallankumouksellista, tätä kisällintyötä on aina tehty. Hyvänä esimerkkinä voin mainita 1900-luvun psykoanalyyttisen liikkeen, jossa terapian käyneestä tuli usein terapeutti.

Tämän päivän vertaisohjaajia ja ohjaajia käytetään ainakin Italiassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Suomessa uusia kokemusasiantuntijoita koulutetaan ympäri maan kiihtyvällä tahdilla.

Kun katsomme taakse, olemme tulleet pitkän matkan siitä, kun niin sanottuja hulluja pidettiin liitereissä ja kellareissa tai navetan seinään kettingillä kiinnitettynä. Mielisairauden aiheuttama stigma on kadonnut lähes olemattomiin, kun mielenterveysongelmat ovat yhtä yleisiä kuin taloissa vellova home. Tästä leimasta meitä ei pelasteta lääkkeillä, eikä laastareilla, vaan nyt on löydettävä uudestaan se yhteisön tuki ja voima ottaa vastuuta ja oppia olemaan ystävä itselleen ja kaltaisilleen.

Tom Stenman

Tom Stenman on koulutettu kokemustutkija ja Keski-Pohjanmaan kokemustutkijat ry:n jäsen.  Blogin teksti on puhe, jonka Tom Stenman piti 9.6.2107 Kokkolassa alueen mielenterveyskuntoutujien asumisselvityksen tulosten julkistamistilaisuudessa.

Raportti ”Selvitys mielenterveyskuntoutujien asumisesta Kokkolan ja Kruunupyyn alueella”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s