Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Päivi Huuskonen

Työllistymisen vaihtoehtona osuuskunta?

Jätä kommentti

Osatyökykyisten ihmisten palkkatyöhön pääsemisen haasteet ja mahdollisuudet ovat nousseet julkiseen keskusteluun ja osittain jopa parantuneet. Käytännössä monet erityistä tukea tarvitsevat nuoret ohjautuvat edelleen ammattiin valmistuttuaan työelämän sijasta eläkkeelle. Nuorina ja toimintakykyisinä – vastoin omaa tahtoaan.

Me Aspa-säätiössä olemme viimeisen kymmenen vuoden aikana toteuttaneet erilaisia mielenterveyskuntoutujien ja vammaisten ihmisten työllistymistä edistäviä hankkeita. Tavoitteena on ollut toisaalta vahvistaa osatyökykyisten ihmisten työelämävalmiuksia ja toisaalta lisätä työnantajayritysten ja -yhteisöjen valmiuksia ottaa vastaan osatyökykyisiä työntekijöitä. Niin että mahdollisimman moni hyötyisi.

Vammaisten ihmisten heikko työmarkkina-asema tuottaa myös köyhyyttä ja sitä kautta rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja tehdä valintoja.  Osatyökykyisillä ihmisillä on motivaatiota ja potentiaalia palkkatyöhön, jos työelämässä kykenisimme suurempiin joustoihin.

Voisiko osuuskunta toimia joustavana ratkaisuna edellä mainittuihin kysymyksiin? Osuuskunta mahdollistaisi osallistujille palkkatyön omien voimavarojen mukaan, omaa osaamista hyödyntäen sekä kokemuksen työyhteisöön kuulumisesta.  Lähdimme Aspassa mukaan Osallisuutta osuuskunnista -hankkeeseen, jonka tavoitteena oli synnyttää pilottipaikkakunnille Kotkaan ja Ylöjärvelle osatyökykyisten ihmisten monialaosuuskunnat ja niiden tarvitsemat kuntien ja paikallisten toimijoiden (järjestöt, oppilaitokset, seurakunnat jne.) muodostamat tukirakenteet.

Molemmille pilottipaikkakunnille perustettiin myös hankkeen alkuvaiheessa tukiryhmät, joihin kutsuttiin kuntakumppaneiden lisäksi muun muassa paikallisia vammais- ja mielenterveysjärjestöjä, työllisyys-, työvoimahallinnon ja yrityspalvelut, oppilaitoksia, seurakuntia jne. Tukiryhmät sparrasivat perusteilla olevia osuuskuntia ja niiden kautta löytyi osuuskunnille myös työtilaisuuksia.

Tukirakenteen vakiinnuttaminen osoittautui kuitenkin osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Kuntien mahdollisuuksia tarjota tukea osuuskunnille rajoittaa muun muassa kilpailulainsäädäntö. Yleishyödyllisille toimijoille vastuullisen roolin ottamiselle osuuskunnassa on ongelmallista siksi, että osuuskunta on yritys.

Keskeinen onnistumisen edellytys hankkeessa on ollut osallistujien intensiivinen ryhmävalmennus sekä osuuskuntavalmennus. Osuuskunnan onnistuminen perustuu jäsenten toimivaan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Kuten onnistuminen missä tahansa työyhteisössä. Ryhmävalmennuksessa osallistujat ovat päässeet kokeilemaan, onko osuuskunta itselle sopiva tapa työllistyä. Ryhmässä jäsenet ovat oppineet tuntemaan itseään ja toisiaan ja kasvaneet osuuskunnan eli yhteisön jäseniksi. Osuuskuntavalmennus on puolestaan antanut osallistujille työkaluja johtaa osuuskuntaa ja toimia siinä. Osuuskuntavalmennusmallia on myös matkan varrella räätälöity sopivaksi erilaisille oppijoille. Motivaation ylläpitäminen on tässäkin kantava voima.

Hankkeesta tulleen kokemuksen perusteella voi todeta, että osuuskunta ei ole mikään patenttiratkaisu osatyökykyisten ihmisten työllistymisen haasteisiin. Ihmiset ovat taustoiltaan, tavoitteiltaan, osaamisiltaan ja valmiuksiltaan erilaisia, eikä yksi malli sovi kaikille. Myös osuuskunnat ovat keskenään erilaisia esimerkiksi tuen tarpeen suhteen.

Joka tapauksessa hankkeen tulokset ovat lupaavia ja osallistujien palautteet kannustavia. Toivoa sopii, että osuuskunta tulee tulevaisuudessa vakiintumaan työvoima- ja elinkeinopalvelujen rakenteisiin yhdeksi osatyökykyisten ihmisten työllistymisen vaihtoehdoksi ja että siihen on saatavilla valmennusta ja sparrausta. Osuuskunta voisi olla myös jatkopolku kuntouttavasta työtoiminnasta palkkatyöhön tai parhaimmillaan vaihtoehto sosiaalipalveluna toteutettavalle työtoiminnalle.

Mahdollisuuksia on.

Päivi Huuskonen

ps. Lisää Osallisuutta osuuskunnista -hankkeesta

Päivi Huuskonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s