Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Kun meistä tuli aspalaisia

Jätä kommentti

Työnhaun sanotaan olevan nykyään haastavaa. Varsinkin alaikäisille työpaikkoja tuntuu olevan harvassa, joten kun kuunteli vammattomien kavereiden juttuja työnsaannin haasteista, tuli väkisinkin epätoivoiseksi.

Jos vammattomien on hankalaa löytää töitä niin miten sitten käy, jos istuu pyörätuolissa? Mitkään fyysiset työt, kuten ruohonleikkuu tai jäätelönmyynti eivät tulleet kysymykseen. Asennoituminen, voisi sanoa tuudittautuminen siihen, että varsinkin alaikäisen vammaisen mahdollisuudet työllistyä ovat heikot, tuntui tässä tilanteessa turvalliselta ja parhaimmalta vaihtoehdolta.

Halu päästä töihin oli meillä molemmilla tiukasti iskostunut ajatuksiin. Olimme valmiit selaamaan kaikki mahdolliset sivut, niin avoimet kuin suljetutkin työpaikkailmoitukset (kirjastot, seuran pitäminen vanhuksille, tanssitoiminnan apuohjaajana toimiminen). Sitten muistimme järjestöt. Jospa sieltä löytyisi töitä? Yhteyttä tuli otettua yli kymmeneen järjestöön, kunnes Aspasta tärppäsi.

Mikä Aspa sitten oikein on ja mitä se tekee? Aspa-konserni koostuu kahdesta osasta: Aspa-säätiö vuokraa ja välittää asuntoja vammaisille sekä mielenterveyskuntoutujille ja Aspa Palvelut taas tarjoaa näille ryhmille asumista eriasteisella tuella kevyestä ympärivuorokautiseen. Aspa toimii itsenäisen elämän mahdollistajana, asiakkaat edellä aidosti ja ihmisläheisesti. Kenenkään, ei vammattomien eikä myöskään vammaisten, elämä ole kiiltokuvaa vaan rosoisen aitoa. Sitä viestiä Aspa haluaa lähettää eteenpäin.

Meitä molempia jännitti, mutta samalla olimme todella innoissamme työn aloittamisesta. Tuntui jotenkin aikuistuneensa kertaheitolla. Elämän ensimmäinen kesätyö odotti tekijöitään, voiko kutkuttavampaa fiilistä ollakaan. Eräänä maanantaiaamuna kesäkuun alussa sitten istuimme odottamassa taksia rapun edessä ajatusten vaeltaessa edestakaisin.

Pääsimme Aspaan kesätöihin kahdeksi ja puoleksi viikoksi viestinnän puolelle eli ns. somevastaaviksi. Työn monipuolisuus yllätti: siihen kuului juttujen kirjoittamista, videointia ja videoiden editointia, haastatteluja, vierailuja, somenostojen tekemistä, Asukkaan oikeuksien -oppaan analysointia nuoren näkökulmasta. Kirjoitimme siihen itse asiassa uuden luvun, jonka nimi on Sinun äänesi kuuluviin. Saimme myös ottaa osaa kokouksiin ja tutustua kahteen hienoon hankkeeseen: Voimaa Seksuaalisuudesta ja Digi haltuun-hankkeisiin. Vammaisten seksuaalisuus on todella tärkeä aihe, joka ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi, joten hankkeeseen tutustuminen oli ehdottomasti yksi työn parhaista puolista.

Kävimme myös kiertelemässä Vallilaa kartoittamassa esteettömyysratkaisuja. Tärkeä juttu tämäkin ja omia kotikulmia tuli tarkasteltua ihan uusin silmin! Analysoimme asukaskyselyn tuloksia, tappelimme tiedostojen siirtämisen kanssa ja kyllähän se välillä turhautti, mutta toisaalta teknologian hitaus ei haitannut, kun koko ajan oli niin hyvä flow päällä.

Kesätyö Aspan viestinnässä ylitti kaikki odotuksemme. Varhaisista aamuheräämisistä huolimatta toimistolle oli aina kiva mennä eikä koskaan tullut tylsää hetkeä. Vastuuta annettiin tarpeeksi ja oli hienoa huomata selviytyvänsä annetuista työtehtävistä. Työ vaati vastuunoton lisäksi heittäytymistä ja oman epämukavuusalueen ulkopuolelle menoa, minkä vuoksi itsevarmuus ja rohkeus lisääntyi. Työyhteisöön oli helppo sopeutua ja työkaverit olivat tosi mukavia. Missään vaiheessa ei ollut stressiä, vaikka työtä riittikin. Meitä kannustettiin ja saimme apua kun pyysimme. Opimme monia hyödyllisiä taitoja, kuten videoiden editointia, aikatauluttamista ja asioiden priorisointia: kaikkea vaan ei voi tehdä yhtenä päivänä ja se on ihan okei. Tärkeämpää on loppujen lopuksi tehdä täysillä sen mitä tekee, kuin että väsyttäisi itsensä liian tiukalla aikataululla.

Kun meistä tuli aspalaisia, molempien urasuunnitelmat kirkastuivat. On selvää, että ihmisoikeuskysymykset ovat meidän juttumme. Kun meistä tuli aspalaisia, saimme hyvät eväät jatkaa eteenpäin. Kiitos tuhannesti!

SX2A1915


Aspan viestinnän kesätyöntekijät Sara & Selja Salomaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s