Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Mielekkään tekemisen virrassa

Jätä kommentti

Saavuin Mintressin projektityöntekijäksi projektin vauhdikkaana, viimeisenä päätösvuotena. Aavistelin mielenkiintoisen matkan alkaneen, sillä jo alkuvaiheessa kevättalvella 2018 edessä oli asukasosallisuuden #Vaikutan-kiertueen reissu Iisalmeen yhdessä kahden Mintressin Valkeakosken kokemustoimijan kanssa.

Mintressi_Ravistaja

Mintressin projektityöntekijät Taina Lähteilä (vas.), Marjukka Kekäläinen ja Maija-Kaisa Pitkänen.

Lähdimme matkaan junalla ajoissa edellisenä päivänä, mutta junamatka keskeytyi alle tunnissa keskelle metsää välille Tampere-Jyväskylä. Tavarajunan vaunu oli kaatunut raiteille. Siitä alkoi elämyksellinen menomatka Iisalmeen, perille pääsemiseen tarvittiin 7 tuntia ylimääräistä aikaa, korvaava bussiyhteys Jyväskylä-Kuopio välille ja vielä junan odottelua Kuopion asemakahvilassa. Koko reissu oli elämys kaikille osapuolille ja sitä on muisteltu lämmöllä yhdessä kokemustoimijoiden kanssa.

Mintressissä osallistujien oman äänen kuuluminen ja omista ideoista liikkeelle lähtevä mielekäs tekeminen on ollut keskeisessä roolissa. Osallistujat ovat ylittäneet rajojaan omista lähtökohdista käsin. Jo pelkällä ympäristön vaihdoksella, vaikkapa astumalla oman kodin ulkopuolella tapahtuvaan tekemiseen, on voinut olla vaikutusta voimavarojen lisääntymiseen. Ja se on auttanut näkemään itselle tärkeitä mahdollisuuksia.

Projekti on tuonut vaikuttamisen mahdollisuudet lähelle osallistujia. Tästä hyvänä esimerkkinä on vuoden 2017 syksyllä Tampereella järjestetty Mintressin ydinryhmien kohtaaminen, jolloin päätettiin mallintaa muutamia Mintressin toimintaideoita. Tuotoksena syntyi teksteineen ja kuvineen toimintaideat ydinryhmästä, liikuntakokeilusta, kyläilystä, esteettömyyskävelystä ja näytelmällä vaikuttamisesta. Osallistava kokeilukulttuuri on ollut hyvin keskeisessä roolissa läpi projektin.

Viimeisen toimintavuoden tavoitteena on ollut toiminnan juurruttaminen ja vakiinnuttaminen. Esimerkiksi Valkeakoskella osallistujien intresseissä oli yhdistyksen perustaminen. Tämä intressi sai uutta tuulta alleen, kun keväällä 2018 Valkeakoskella perustettiin mielenterveysyhdistys, jossa on mukana Mintressin toimijoita.

Projektissa työskenteleminen on ollut monella tapaa avartavaa ja opettavaista. Yhdessä tekemällä ja intressirikkaan innostavan tiimin kanssa pulmallisiin tilanteisiin on löytynyt niin ymmärrystä kuin näkökulmaa. Vaikuttavan toiminnan keskellä päätösvuoden väistämätön tavoite on ollut saada projekti maaliin. Viimeisinä kuukausina järjestettiin kolme päätösseminaaria Tampereella, Oulussa ja Nastolassa. Jokainen seminaari piti sisällään iloisesti liikkuvia palapelin palasia, joten ainakin työntekijöiden hetkessä elämisen taidot tulivat kunnolla testatuksi.

Kaiken kaikkiaan projektissa työskentely on opettanut minulle sitä, että suunnittelusta huolimatta tulee ennustamattomia muuttujia ja maailma ympärillä on keskeneräinen loputtomiin. Kohtaamalla tilanteet sydämen kautta omista lähtökohdista käsin toimimalla ja tekemällä sen mukaisesti, voi löytää uusia puolia hetkessä elämiseen.

Kun sitten katsoo lopussa kokonaisuutta, voi huomata asioiden menneen ehkä eri tavalla kuin oli suunnittelut ja isossa kuvassa paremmin kuin hyvin. Mielekäs tekeminen voi synnyttää virtaavan puron, joka kasvaessaan johtaa kauniiseen järveen.

Marjukka Kekäläinen, Mintressi-projekti

Mintressin Sanomat: Ideoita ja ajatuksia mielekkääseen vapaa-aikaan -loppujulkaisu 

Lokerointinäytelmä

Liikuttava juttu -video

Lue lisää Mintressi-projektista Aspan sivuilta

*Mintressi – minun ja meidän intressi (2016–2018) -projekti toimi Pirkanmaalla ja Kotkassa. Projektin tavoitteena oli asumispalveluja käyttävien ihmisten yksinäisyyden ennaltaehkäisy ja väheneminen, harrastustoiminnan virittäminen ja osallisuuden vahvistaminen. Tekeminen perustui osallistujien ideoihin ja toiveisiin. Toimijoita on yhdistänyt ensisijaisesti yhteinen mielenkiinnon kohde, eikä avun ja tuen tarve. Projekti on auttanut erilaisia ihmisiä verkostoitumaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s