Ravistaja

Asiaa asumisen iloista ja suruista, luutuneista käytännöistä ja uusista tuulista

Mistä Pridessa on kysymys?

1 kommentti

Viimeisellä kesäkuun viikolla vietettiin Helsinki Pridea, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden juhlaa. Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hanke osallistui Pride-viikolla moniin tärkeisiin keskusteluihin vammaisten ihmisten asemasta HLBTI+ -liikkeessä ja moniperusteisen syrjinnän kokemuksista ja ehkäisystä sekä juhlisti seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta järjestämällä Helsinki Pride -kulkueeseen Vammaisblokin.

Jaana Tiiri.

Sexpon ja Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen paneelikeskustelussa pohdittiin sateenkaarevien vammaisten henkilöiden asemaa yhteiskunnassa. Vammaiset henkilöt usein nähdään stereotypioiden kautta vailla seksuaalisuutta ja sukupuoli-identiteettiä. Tällaisen oletuksen varjossa voi sateenkaarevan identiteetin ilmaiseminen ja toiveiden ja unelmien sanoittaminen olla todella vaikeaa.

Yhteiskunnallisen hetero- ja sukupuolinormien vallitessa kaapista tuleminen ja oman identiteetin hyväksyminen on hankalaa kenelle tahansa, mutta vammaisille henkilöille edes kaappiin pääseminen, saatikka sieltä ulos tuleminen, voi olla kaksin verroin vaikeampaa.

Pride 2019

Moniperusteisella syrjinnällä tarkoitetaan syrjintää, joka kohdistuu kahteen tai useampaan henkilöön liittyvään ominaisuuteen. Moniperusteinen syrjintä on hyvin kokonaisvaltaista ja sen ehkäisyyn ja sen kokijoiden tukemiseen on tarjolla hyvin vähän apua. Sekä Setan nuorisotoimikunnan järjestämä paneeli, että Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen järjestämä työpaja pureutuivat näihin teemoihin.

”Jakamaton ihmisarvo kuuluu kaikille.”
Pääministeri Antti Rinne,
Helsinki Pride -puistojuhla 29.6.2019

Erilaisten kansanliikkeiden ja järjestöiden pyrkiessä fokusoimaan viestiään vaikuttamisen tehostamiseksi, moni voi jäädä viestin tai toiminnan ulkopuolelle. Pitääkö sateenkaarevan toiminnan olla esteetöntä? Voivatko vammaisjärjestöt ottaa kantaa intersukupuolisten kohtaamiin ihmisoikeusloukkauksiin? Jotta kaikki voitaisiin aidosti ottaa mukaan toiminnan ja vaikuttamisen piiriin, on eri toimijoiden nähtävä kohderyhmänsä moninaisuus ja luotava yhteistyötä laajasti ihmisoikeuksia edistävien toimijoiden kanssa.

Loppujen lopuksi siitä Pridessa on kysymys: ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja kaikkien mahdollisuuden elää vapaasti omana itsenään puolustamisesta. Jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi ja tuntea kuuluvansa joukkoon.

Yhteiskuva Pride 2019 (kuva: Nora Sayyad)

Tämä tunnelma tiivistyi upeasti viikon päättäneeseen Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan: 100 000 ihmistä kokoontui juhlistamaan identiteettien rikkautta ja ihmisten välistä solidaarisuutta ja yhteyttä. Paljon on vielä tehtävää ihmisoikeuksien toteutumiseksi ja syrjinnän ehkäisemiseksi, mutta saavutettuja voittoja pitää myös juhlia. Jokaisella meistä on oikeus tulla arvostetuksi ja hyväksytyksi omassa ympäristössään ja siksi Pride:en osallistumisella on vuodesta toiseen suuri merkitys.


Jaana Tiiri
Hanketyöntekijä,
Voimaa seksuaalisuudesta -hanke

One thought on “Mistä Pridessa on kysymys?

  1. Kiitos hyvästä kirjoituuksesta ja tärkeän asian esille ottamisesta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s